چطور از شکرک زدن عسل جلوگیری کنیم



 

شکرک زدن عسل اگرچه یک موضوع طبیعی است؛ اما ممکن است برای برخی افراد ناخوشایند باشد. اگر شما هم دوست ندارید عسل خریداری شده شکرک بزند، بهتر است به برخی نکات توجه داشته باشید


عسل طبیعی یکی از منحصر به فرد ترین مواد طبیعی در دنیا است که ویژگی های خاص خود را دارد. شرایط خرید، نگهداری و مصرف عسل طبیعی به گونه ای است که بسیاری از افراد را برای استفاده از این ماده طبیعی دچار شک و تردید کرده است. ساده بودن ساخت ماده تقلبی آن نیز باعث شده تا بسیاری را به اشتباه بیاندازد.

یکی از تصورات غلط در مورد عسل طبیعی، شکرک زدن است. تبلور یا رس بستن عسل طبیعی در زبان فارسی و در بین ما ایرانیان به شکرک زدن معروف شده است. اصطلاح شکرک زدن، این حس را به افراد منتقل می کند که علت ایجاد بلورهای ایجاد شده در ظرف عسل، وجود شکر درون عسل است. در حالی که این یک تصور اشتباه بوده و تولید این بلورها در عسل یک اتفاق کاملا طبیعی است و هیچ ارتباطی با کیفیت عسل ندارد.

دلایل مختلفی برای شکرک زدن عسل وجود دارد که برخی از آنها به هیچ وجه در اختیار افرادی نیست که مصرف کننده عسل هستند. ممکن است علت اصلی شکرک زدن عسل حتی ارتباطی با زنبوردار هم نداشته باشد. برای مثال برخی از انواع عسل های تک گل به طور کلی خیلی زود شکرک می زنند.

جالب است بدانید که در بسیاری از کشورهای دنیا عسل محبوب و مرغوب عسلی است که شکرک زده باشد. عسل هایی متبلور نشده اند، طرفدار چندانی ندارند.

در این مطلب به صورت خلاصه به نکاتی اشاره می کنیم تا شما با استفاده از این نکات از شکرک زدن عسل جلوگیری کنید. آشنایی با برخی نکات به شما برای استفاده از این ماده برای مدت زمان بیشتر، کمک می کند. چرا که ممکن است شما هم مثل بسیاری از افراد گمان کنید که وقتی عسل شکرک می زند در واقع فاسد شده و خواص آن از دست می رود.

اصلا چرا می خواهید از شکرک زدن عسل جلوگیری کنید؟
شما قصد دارید یک روند طبیعی در عسل طبیعی را مخدوش کنید. عسل طبیعی به صورت عادی رس می بندد یا دچار تبلور می شود. پس در درجه اول بهتر است به جای آنکه به فکر جلوگیری از شکرک زدن عسل باشید، در تلاش باشید تا دیدگاه خود را نسبت به ایجاد بلورهای عسل تغییر دهید.

بسیاری از افراد با استفاده از راهکارهایی برای جلوگیری از تبلور عسل یا برطرف کردن بلورهای ایجاد شده در عسل، نه تنها به بهبود مصرف این ماده طبیعی کمک نمی کنند؛ بلکه ممکن است خواص آن را نیز از بین ببرند. برخی اقدامات مثل حرارت دادن عسل یا صاف کردن عسل طبیعی ممکن است این مشکلات را به وجود آورد. در نتیجه چنین عسلی کیفیت لازم برای درمان بیماری ها یا رساندن خواص مختلف به بدن را نخواهد داشت.

به جای اینکه به فکر پیشگیری از شکرک زدن عسل باشید، بهتر است یاد بگیرید که شکرک زدن عسل یک موضوع کاملا طبیعی است و نباید خیلی به آن حساس شوید. با این حال با رعایت برخی نکات می توانید از بروز شکرک در عسل به عنوان مصرف کننده جلوگیری کنید. البته برخی اقدامات نیز باید توسط زنبوردار انجام شود که از دسترس شما خارج است.

چند راهکار ساده برای جلوگیری از شکرک زدن عسل
اگر به هر علتی دوست ندارید که عسل خریداری شده توسط شما شکرک بزند، بهتر است برخی اقدامات را مد نظر قرار دهید. این اقدامات به شما کمک می کند تا تبلور عسل را به تاخیر بیاندازید و احتمالاً از بروز چنین پدیده ای جلوگیری به عمل آورید.

رطوبت را حفظ کنید
یکی از عوامل موثر برای جلوگیری از شکرک زدن عسل افزایش رطوبت محیط است. اگر عسل طبیعی را در جایی نگه دارید که رطوبت زیادی داشته باشد، احتمال شکرک زدن آن به شدت کاهش پیدا می کند. به طور کلی هرچه رطوبت محیط بیشتر شود، عسل طبیعی دیرتر به سمت شکرک زدن پیش می رود. با این حال نباید عسل به صورت مستقیم با رطوبت و آب تماس داشته باشد؛ چراکه ممکن است به فاسد شدن آن منجر شود.
به دمای محیط دقت کنید

عامل مهم دیگری که در شکرک زدن عسل اثرگذار است، دمای محیط است. طبق تحقیقاتی که دانشمندان انجام داده اند، بهترین دما برای شکرک زدن ۱۴ درجه سانتی گراد خواهد بود. دماهای بالاتر یا پایین تر از این دما، شرایط نامساعدی را برای رس بستن عسل طبیعی ایجاد می کنند. به همین علت توصیه می شود تا جای ممکن برای اینکه از بروز شکرک در عسل طبیعی جلوگیری به عمل آورید، حتماً سعی کنید آن را در دمای بالاتر یا پایین تر از این دما نگهداری کنید.

توجه داشته باشید که گذاشتن عسل در درون فریزر یا دادن حرارت به عسل برای جلوگیری از شکرک زدن کار چندان صحیحی نیست و ممکن است باعث آسیب زدن به عسل طبیعی شود. همین که عسل را در دمایی دورتر از بازه 10 تا 20 درجه سانتی گراد نگه دارید، احتمال شکرک زدن عسل به شدت کاهش پیدا می کند.

عسل با استعداد زیاد برای تبلور، تهیه نکنید
برخی از عسل های تک گل استعداد کمی برای شکرک زدن دارند. اگر علاقه ای به دیدن شکرک در عسل طبیعی ندارید، بهتر است به جای خرید عسل هایی که احتمال شکرک زدن آنها بسیار زیاد است، به سراغ عسل هایی بروید که در چند سال اول خریداری شده شکرک نمی زنند. در این صورت شما می توانید با خیال راحت عسل را در خانه نگهداری کرده و تا چند سال نگران شکرک زدن آن نباشید.

این موضوع مهمی است که باید در هنگام خرید عسل طبیعی به صورت دقیق به آن توجه داشته باشید. برای اینکه خیالتان راحت باشد بهتر است عسل هایی با رطوبت بالا مثل عسل بهار نارنج خریداری کنید. همچنین خرید عسل هایی که میزان گلوکز پایین تری دارند نیز گزینه مناسبی برای دوری کردن از تبلور است.

شکرک زدن عسل اگرچه یک موضوع طبیعی است؛ اما ممکن است برای برخی افراد ناخوشایند باشد. اگر شما هم دوست ندارید عسل خریداری شده شکرک بزند، بهتر است به برخی نکات توجه داشته باشید. چند نکته ساده در این مورد را در مطلبی که خواندید اشاره کردیم. با این حال باز هم توصیه می کنیم که از حرارت دادن عسل طبیعی جدا خودداری کنید تا خواص این ماده از بین نرود.